Çerkes dili basın açıklaması

Uzmanlara gore, birden fazla dil konusabilmek okuma, yazma ve matematik gibi temel egitimleri gelistirmektedir. Gunumuzde bircok ulkede azinlik olan yerlilerin dil ve kulturleri gelenek ve goreneklerini korumalarinda ve sonraki jenerasyonlara aktarmalarinda buyuk bir etken olmakla birlikte ulkenin yuzyillara dayanan kulturel mozaikini yansitmakta buyuk bir rol alir.
Yerel dillerin yok olmalari yuzyillara dayanan zengin medeniyet ve kulturlerin de yok olmasina neden olur. Suphesiz, lisanl kulturel mirasin korunmasindaki en onemli aractir. Rus Federasyonu’nda azinlik gruplarin dil ogretimleri ile ilgili yeni cikarilan yasa bu dillerin zorunlu ogretiminin kaldirilmasi anlamina gelmektedir. Bu yasa Rus Federasyonu’nun azinlik gruplara karsi sorumluluklarindan siyrilma cabasidir ve zamanla bu dillerin egitiminin kaldirilmasina ve kulturel kimliklerinin yok olmasina yol verecektir.
Bu yasa resmi makamlar, sivil toplum organizasyonlari, aktivistler, ogrenci velileri ve tum yurtici ve yurtdisinda yasayan Cerkeslerin dillerini korumalarina meydan okumaktadir.

About the Author

Admin-D

Admin-D

Related Posts

More From This Category